Rubriky
Ze života

Jak zastavit pálení žáhy

3236826312_db6200ec4f_bStejně jako má mince dvě strany, patří i k dobrému jídlu a pocitu sytosti čas od času pálení žáhy. Položme si ruku na srdce – kdo někdy nezažil ten nepříjemný pocit, jako by nám útroby měly shořet na prach? Pálení žáhy, odborně pyróza či gastroesofageální reflux (zpětný návrat ze žaludku do jícnu), trápí každý den asi 10 % dospělé populace na světě, během života tento nepříjemný pocit okusí až 40 % dospělých a polovina gravidních žen. U těch jde ale o přechodný a úplně normální jev, který odezní obvykle po porodu. Obecně platí, že pokud nedochází k pálení žáhy až příliš často, ale zřídkakdy, není nutné se jím zbytečně trápit. Přitom nejde o nic jiného, než o to, že se žaludeční šťávy samovolně vrací do jícnu. Žaludeční šťávy, které jsou silně kyselé, dráždí sliznici jícnu a způsobují ten nepříjemný pocit pálení. Mezi nejčastější projevy pálení žáhy patří kromě nepříjemného pálivého pocitu i pocit kyselosti a zápach z úst. Tento mechanismus se hodně podobá zvracení, až na to, že jej neprovází dávení ani křeče a hlavně neprobíhá reflexně.

Proč pálení žáhy vzniká, symptomy

Existuje více příčin vzniku pálení žáhy. Často úzce souvisí se stravováním a životním stylem člověka. Mezi další nejčastější příčiny pyrózy patří konzumace složitých, tučných, fritovaných, smažených či silně kořeněných jídel např. v podvečer těsně před spaním. Tělo vyčerpané náročným pracovním dnem, se chystá ke spánku a celkově se všechny jeho vnitřní pochody zpomalují kvůli odpočinku a nabrání nových sil. Na trávení jakékoliv „těžšího“ jídla než lehké večeře není připraveno. Nepravidelné stravování, které se dá nejlépe vystihnout konzumací velkých porcí jídla v nepravidelných intervalech během dne, patří také mezi největší příčiny vzniku pálivého pocitu v žaludku. O silné kávě, kyselých nápojích, luštěninám a červeném či bílém víně ani nemluvě. Z fyziologického hlediska za něj může svěrač mezi jícnem a žaludkem, tzv. česlo. V důsledku nedostatečně fungujícího česla se část kyselého obsahu žaludku vrátí do jícnu a později samovolně zpět do žaludku. Stěna jícnu přitom není vůbec uzpůsobena na kontakt s žaludečními kyselinami a dojde k jejímu nepříjemnému až bolestivému podráždění. Zvláště pití alkoholu a kouření tabáku může snižovat napětí dolního jícnového svěrače, a tím podporovat návrat části žaludečního obsahu do jícnu a zpět do žaludku, tedy reflux. Dále ještě můžeme zmínit stres, nadváhu a kombinaci některých užívaných léků jako příčinu pálení žáhy.

Pálení žáhy se dá předejít změnou jídelníčku a životního stylu. To znamená jíst např. menší porce jídla častěji a pravidelně během dne. Lidé by také měli omezit konzumaci jídel podporujících tvorbu žaludečních šťáv, tedy ostrých jídel, kávy a alkoholu. Ve večerních hodinách byste neměli jíst těžká, tučná, a tedy špatně stravitelná jídla. Lidé s obezitou by se měli snažit zhubnout pár kil, aby se snížil tlak na žaludek a tudíž i tlak na jícnový svěrač. Přinejmenším se pyróza bude pravděpodobně dostavovat méně často. Odborníci na výživu doporučují zařadit do jídelníčku více ovoce a zeleniny, mimo jiné také potraviny s vyšším obsahem vlákniny. Každý by se měl ale snažit předcházet dlouhodobým stresům, které mohou snadno pálení žáhy vyvolat.

Pokud se však nepodaří předejít pálení žáhy, je nutné si umět poradit v případě potřeby. Nejdostupnější a nejlevnější způsob, jak se zbavit pálení žáhy, je čajová lžička jedlé sody rozpuštěná ve sklenici vody. Úleva se dostaví za pár minut po vypití. Pomáhá také hrst nesolených mandlí, či bylinky, např. šalvěj, mateřídouška, máta peprná či meduňka. Mezi další, ale trochu dražší prostředky patří speciální přípravky, které koupíte v lékárně, např. Gaviscon, Rennie, apod. Působí principem neutralizace žaludečních šťáv a ty pak přestanou dráždit spodní část jícnu.

Chronická forma pálení žáhy může být nebezpečná

Bez výjimky ale platí, že pokud nepříjemné pocity jsou chronického charakteru a vracejí se příliš často, je záhodno navštívit lékaře, aby stanovil další postup. Časté dráždění jícnu žaludečními kyselinami může po čase přivodit vážné zdravotní komplikace, jako jsou např. žaludeční vředy. V krajním případě může časté pálení žáhy vést až ke vzniku zhoubného nádoru. Není radno tedy podceňovat každou zdánlivou banalitu a raději se více starat o své zdraví, které je to nejcennější, co máme.