Rubriky
Ze života

Zajímavé informace o vínu

Sice víno nemá moc společného s počítači, podnikáním a marketingem ale myslím že je dobré o něm něco málo vědět. Tyto informace se nám mohou hodit k okouzlení nějaké slečny, mnoho lidí zaujme to, jak se někdo vyzná ve vínech a dokáže o nich poznat téměř cokoliv. Před časem jsem se dostal k informacím týkající se vína jako slepý k houslím… nicméně, před časem v našem kraji bylo možné si udělat zkoušky degustátora vín téměř zdarma, dne se již platí částka okolo 10 000,-Kč což si myslím že mnohé odradí.

Při degustaci platí jedno zásadní pravidlo, nejprve degustujeme mladší a poté až starší ročníky vín. Víno má odlišnou chuť podle počasí, změna je pak zejména v množství cukru v hroznech. Vína můžeme rozdělit na Tichá a Šumivá, pokud chcete vína archivovat tak by jste si měli zjistit o jakou odrůdu se jedná, jaké má víno obsah kyselin, obsahu volné kyseliny siřičité, extraktu a také procent alkoholu. Množství alkoholu v láhvích které chceme archivovat by neměl být menší než 12%… na etiketě můžeme také nalézt různá ohodnocení, která daná láhev dostala na soutěžích! Bílá vína by se měla uchovávat při teplotě 10-13°C a červená při 14-17°C.
Víno pokud chceme degustovat jako odborníci, měli bychom začít od vzhledu vína, následně bychom měli s vínem zatočit aby se uvolnilo aroma a k vínu bychom měli přičichnout, poté až ochutnat. VÍNO VŽDY DRŽÍME ZA NOŽIČKU, NIKOLIV NEOHMATÁVÁME PŘÍMO SKLO SKLENKY!!

Nenapsal jsem zde zdaleka vše… ale jako obecný rozhled si myslím že by tyto informace mohli stačit…