Rubriky
Ze života

Jak sušit ořechy

 

Sušení ořechůOřechy jsou velice specifickým plodem, který má své jedinečné kouzlo. Tvar některých ořechů připomíná mozek člověka a tak se v některých kulturách stal symbolem moudrosti.

Ořechy jsou plné vitaminů, minerálů a nenajdeme v nich žádný cholesterol. Čaj z nich je dobrým pomocníkem při žaludečních a střevních potížích. Jak tedy takového skvělého pomocníka v domácnosti uchovat co nejdéle? Zamyslíme se nad tím, jak ořechy nejlépe usušit.

Ořechy můžeme dlouhodobě uchovat v případě, že jsou dobře usušené a zbavené zelené slupky. Při jejím odstraňování si dejte pozor, abyste ji neslupovali pouze holýma rukama. Lze jen obtížně smýt. Při jaké teplotě je obvykle dobré ořechy sušit? Můžeme říct, že teplota 25 stupňů je ideální. Při větší teplotě by už nemusely mít tak lákavou chuť.

Pokud máte tu čest vlastnit zahradu, pak je možné sušit ořechy v bednách na sluníčku a větříku. Určitě vyskládejte ořechy v malých vrstvách a průběžně s nimi hýbejte. Skvělé místo na sušení venku je ale i pod nějakým přístřeškem, kde je průvan.

Sušení u kamen se nedoporučuje, protože ořechy pak ztrácí chuť. Zajímavou a celkem často používanou metodou je sušení na podlaze. Jednoduše dáte na podlahu noviny či prostěradlo a ořechy se hezky suší!

Pokud ořechy skladujeme, je vhodnější místo, které je chladné. A nejen chladné, ale také suché. Vlhkost by ořechům nemusela udělat dobře – ve vlhkosti se totiž daří plísni. V čem je můžeme skladovat? Dobré jsou látkové pytle, bedny podestlané papírem či jiné vhodné nádoby. Rozhodněte se ořechy skladovat tak, aby jejich usušení neztratilo svůj význam!