I přesto, že se nám to nezdá, jsou mikroorganismy, které běžně sami užíváme v kuchyni a běžně je spotřebováváme. Je fakt, že kvasinky jsou spíše zdraví nebezpečné, jsou nám i velmi pomocné. Kvasinky jsou vlastně jednobuněčné houbové mikroorganismy. Jak již bylo zmíněno, jejich využití je v potravinářství, ale i v biotechnologiích. Důležitou součástí jsou především při výrobě vína, piva ale také chleba. Důvodem, proč se kvasinky využívají je ten, že kvasí. Kvašení je vlastně přeměna látky za účasti enzymů mikroorganismů, při níž probíhají v důsledku metabolické aktivity mikroorganismů chemické přeměny organických látek, a vznikají látky energeticky chudší nebo se nové látky syntetizují. Spousta lidí zaměňuje kvasnice za droždí, ovšem droždí je pouze výrobek právě z kvasnic. Kvasnice se dají využít i při výrobě některých mléčných nápojů. Dále jsou míchané i krmné směsi z kvasnic. Kvasnice mají bohatý obsah bílkovin, dále i cukrů a vitamín B. Nejvíce ho obsahují pivovarské kvasinky. Využívají se při léčbě nervových onemocnění, při zánětlivých kožních chorobách nebo při poruchách zažívacího traktu a při potížích s játry.
Vedle těchto výjimečných a kladných stránkách kvasinek je tu i ta špatná. Kvasinky také sídlí ve střevech, pohlavních ústrojích, ústech, jícnu, krku, ale také napadají pokožku, což je známé jako kožní mykóza, se kterou se určitě již každý střetl. Tato kvasinka, kandidóza, je v lidském organismu běžná. Jakmile se totiž naruší rovnováha mezi kandidózou a jinými bakteriemi, tím způsobí oslabení imunity a tak vzniká infekce. Ovšem boj s těmito bakteriemi není nijak složitý, pokud se nerozšiřuje a včas se jí zabrání.
Rubriky